over EsTONA

Het gezicht achter Estona ben ik, Bregje. Ik ben 39 jaar oud en inmiddels alweer 11 jaar samen met mijn vriend Nicky. Samen hebben wij drie kinderen mogen krijgen: Lola, Jack en Ava. Wij wonen samen met onze kinderen en onze twee honden in Schaijk. Een prachtige dorpje uit de categorie ‘ons kent ons’ waar wij allebei zijn opgegroeid.

Ik heb het altijd leuk gevonden om creatief bezig te zijn en na mijn middelbare schoolperiode koos ik dan ook voor de opleiding activiteitenbegeleiding. Mijn gedachte daarover was dat ik dan niet al te veel hoefde te leren (eerlijk is eerlijk) en de hele dag kon knutselen. Dat was een behoorlijke misvatting maar op deze manier vond ik puur toevallig het werk waar ik ontzettend veel van hield: met dementerende ouderen werken. Ik vond het geweldig om te doen en koester hele warme herinneringen aan deze periode.

Vrij kort nadat ik Nicky ontmoette blesseerde ik mijn rug. Op het eerste oog leek dit redelijk onschuldig en ging men uit van een hernia. Helaas bleek het ernstiger dan dat te zijn en er volgde een hele lange periode van ziekenhuisbezoeken, behandelingen en revalidatie. Mijn werk kon ik niet meer uitvoeren, ik werd arbeidsongeschikt verklaard en ook sociaal gezien was ik erg beperkt. In de jaren die volgden heb ik om moeten leren gaan met mijn beperkingen. Dat was en is niet altijd even makkelijk, maar wat heb ik er veel voor terug gekregen. Nicky en ik zijn na elf jaar nog altijd heel gelukkig met elkaar en we hebben samen toch drie kinderen mogen krijgen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor!

Om in huis toch een beetje afleiding te zoeken begon ik met wat kleine hobby projecten. Het creatief bezig zijn gaf rust en afleiding en ik had er plezier in. De ene hobby na de andere passeerde de revue. Schilderen, taarten maken, glas in lood, geboortestoeltjes bedrukken en slaglettersieraden maken. Op momenten dat het ging had ik zo toch iets om handen. En die lieve Nicky reageerde overal even enthousiast op. Hij heeft me leren photoshoppen, fotograferen en websites maken. Soms lijkt het wel of alles wat er gebeurd is me een beetje deze richting in heeft gestuurd.

Na al die proefprojecten kwam het goudsmeden in beeld. Na een aantal proeflessen ging ik een opleiding volgen. In deeltijd, een paar uurtjes per week. Na drie jaar haalde ik mijn diploma, een hele overwinning. In juni 2017 ben ik gestart met Estona. Alle onderdelen hiervan heb ik zelf uitgewerkt. Van de sieraden tot de website, van het drukwerk tot de youtube tutorials. Door aanpassingen in mijn werkruimte en de mogelijkheid het werk in mijn eigen tempo te kunnen maken kan ik toch weer een beetje meedraaien. Estona is voor mij dan ook veel meer dan een bedrijf. Mijn hart zit erin. Van het maken van deze persoonlijke sieraden word ik ontzettend gelukkig. Ik vind het prachtig hoe een plat stukje metaal vorm krijgt in mijn handen. En er valt nog zoveel meer te leren. Voor de tweede keer een prachtberoep gevonden. Dus ze leefde nog lang en gelukkig!

De naam Estona is een letterlijke vertaling. Het staat voor een moment of ogenblik in de tijd. Met Estona wil ik proberen dat moment wat voor jou belangrijk is vast te leggen in een sieraad.

Bregje

Mijn persoonlijke favorieten